Informacje szczególnie istotne dla początkujących, by zacząć grać z przyjemnością i się nie zniechęcić.
ZASADY GRY (źródło http://silesiaclub.com/squash/zasady-gry/ ):
Mecz zaczyna się od losowania serwu. Odbywa się to poprzez kręcenie rakietą – jeden z graczy wybiera którą stroną rakieta upadnie na podłogę (stronę widać po logo znajdującym się na końcu rakiety).
Osoba która wygrała losowanie wybiera z którego pola serwisowego chce rozpocząć. Gracz zmienia pole serwisowe po każdym zdobytym punkcie aż do momentu utraty serwu. Wtedy przeciwnik wybiera stronę z której chce zacząć i sytuacja się powtarza.
Aby serw był prawidłowy muszą zostać spełnione następujące warunki:
serwujący musi mieć przynajmniej jedną nogę w polu serwisowym
piłka musi uderzyć jako pierwsza w ścianę przednią nad linią serwisową a pod liniami autowym – między 2, a 3 linie licząc od dołu pamiętajcie – czerwone linie traktowane są jako aut!
piłka wyląduje na ćwiartce kortu przeciwnika
Odbierający serw może stać w dowolnym miejscu pod warunkiem, że swoim ustawieniem nie przeszkadza serwującemu. Dozwolone jest zagranie piłki z powierza (tzw. ‚volley’) zanim ta odbije się od parkietu.
Podczas gry piłka może uderzyć w dowolną liczbę ścian. Jedyny warunek – musi uderzyć w przednią ścianę zanim upadnie na podłogę.
Punkt można stracić jeżeli:
piłka odbije się 2 razy o podłogę zanim zostanie uderzona
piłka przekroczy dowolną linię autową
poprzez swoje ustawienie na korcie uniemożliwisz odbicie przeciwnikowi już przygotowanemu do uderzenie
Gra toczy się do 11 punktów. Każda akcja niezależnie od tego kto serwował kończy się zdobyciem punktu przez jednego z graczy. Tak więc jeżeli przy serwie zagrasz piłkę autową Twój przeciwnik otrzymuje punkt i przejmuje serwis.
Profesjonalne mecze toczą się maksymalnie do 5 setów (czyli tzw. „best of five”). Przy remisie 10-10 gra się do 2 punktów przewagi.
Jeśli jesteś z Bytomia i okolic, to polecam klub Silesia Club
ul. Dzierżonia 19, 41-908 Bytom
tel. +48 691 493 100, biuro@silesiaclub.com
http://silesiaclub.com
Views: 85